Moni valitsee siirtonurmen sen helppouden vuoksi. Siirtonurmea voi käyttää missä tahansa, se sopii niin laajoille nurmialueille, taloyhtiön pihalle kuin myös pienelle takapihalle. Siirtonurmen asennus sopii sekä uudelle pohjalle että vanhan nurmen päälle. Paras aika sen asentamiselle on keväällä tai syksyllä, mutta sen voi asentaa koska tahansa kasvukauden aikana. Kasvualustan huolellinen valmistelu ja pohjatöiden tekeminen on tärkeää, jotta nurmikosta tulee kestävämpi, vihreämpi ja että se sietäisi paremmin sadetta ja kuivuutta.

Maapohjan valmistelu ennen kuin nurmikkotyöt aloitetaan

Siirtonurmen voi asentaa itse, mutta sen voi hoitaa myös nurmen toimittaja tai ammattimainen viherrakentaja. Ennen asennusta, maapohja kannattaa valmistella huolellisesti poistamalla siitä rikkakasvit, juuret, oksat ja kivet ja tasoittamalla pinta. Kasvualusta tasoitetaan mahdollisimman tasaiseksi ja kannattaa muistaa, että sen tulee kallistua rakennuksista poispäin ja vesi ei saada jäädä seisomaan nurmikolle. Nykyisen mullan tai maan päälle suositellaan laittamaan 15 – 20 cm kerros multaa. Maa tasoitetaan jyrällä tasaiseksi ja tiiviiksi. Erilaiset maatyypit valmistellaan eri tavoin. Jos maaperä on savinen, sitä voi parantaa sekoittamalla siihen hiekkaa ja turvetta ja kovaa savipohjaa kannattaa myös möyhentää. Hiekkapohjaan kannattaa sekoittaa multaa ja jos alusta on kivinen voi sen päälle laittaa savikerroksen, joka pitää kosteutta ja ehkäisee mullan painumista. Savikerroksen päälle laitetaan 15 – 20 cm:n multakerros. Jos maapohja on täyttömaata, laitetaan sen päälle myös multakerros. Jos siirtonurmi perustetaan vanhan nurmen päälle, leikataan se mahdollisimman lyhyeksi ja päälle levitetään multakerros tasaamaan sen epätasaisuuksia.

Siirtonurmen asennus pohjatöiden jälkeen

Kasvualusta kastellaan huolellisesti ja parhaassa tapauksessa jo edellisenä iltana, ettei se jää liian märäksi. Nurmikko toimitetaan paikalle rullina, jotka ovat pinottu lavalle. Nurmikkotyöt täytyy aloittaa mahdollisimman pian, etteivät nurmirullat homehdu tai kuivu. Nurmikkorullat asetetaan kasvualustan päälle vierekkäin tiilikuvioon, niin että saumat menevät limittäin. Rullien väliin ei saa jäädä tyhjää tilaa, eikä niitä saa laittaa päällekkäin, vaan tiiviisti vierekkäin. Kun siirtonurmialue on valmis, jyrätään se kevyesti nurmikkojyrällä, jotta sen juuristo koskee kasvualustaan. Nurmikon täytyy pysyä riittävän kosteana 2 – 3 viikon juurtumisvaiheen ajan.

Porin alueella siirtonurmen asennuksia hoitaa esimerkiksi Satakunnan Viherpalvelu Oy

jaa